Acceleratorul LHC a fost pornit:s-a recreat Universul?

marți, 9 noiembrie 2010
Multe articole si comentarii au tinut vie atentia asupra acestui controversat si ambitios proiect, construit la Centrul European de Cercetari Nucleare CERN, intre Muntii Alpi si Muntii Jura, langa Geneva. Proiectul stiintific este de fapt o constructie grandioasa denumite LHC-Large Hadron Collider , finalizata in mai 2008 si care a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o lungime de 27 km la o adancime de 100 m sub pamant si este considerata cel mai performant accelerator de particule din lume.
Experimentul care a fost intens criticat si aproape interzis de sceptici, deoarece in urma activarii acceleratorului de particule LHC, mici gauri negre s-ar fi putut crea iar acest fenomen cosmic nu ar fi putut controlat sau anticipat nici de catre cei 1.000 de cercetatori de la peste 100 de institute din 30 de tari care au lucrat la acest incercare unica.
Duminica, 7 noiembrie 2010, experimentul a avut loc la temperaturi de peste 10 trilioane de grade, adica de un milion de ori mai mult decat cele pe care le intalnim in centrul Soarelui datorita protonilor si neutronilor care s-au "topit", rezultand o "supa" de quarci si gluoni, cunoscuta in limbaj stiintific drept plasma quark-gluon. Magnetii puternici au activat ionii si i-au transportat la viteze apropiate de cea a luminii prin tunelurile subterane ale laboratorului. In cele din urma, particulele au fost fortate sa se ciocneasca in detectorul Alice; astfel refacandu-se ceea ce oamenii de stiinta cred ca este starea UNIVERSULUI DUPA BIG BANG.
Dupa succes, cercetatorii de la Cern au declarat ca nu vad acest proiect ca o "joaca de-a Dumnezeu", cert este ca disputa intre stiinta si religie se va accentua.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu