Meniu pentru Postul Pastelui

miercuri, 7 martie 2012

In aceasta perioada ne afla in Postul Pastelui, din acest motiv cateva retete de post pentru un meniu primavaratic nu ar strica.

Desi in ultimii ani au aparut foarte multe produse din soia, ca de exemplu pateul de post, mezeluri sau dulciuri de post, acestea nu contin numai soia care singura este foarte recomandata, ci foarte multi aditivi si potentiatori de gust.

Mai jos gasiti cateva retete gustoase si usor de preparat in casa.


Supa de Rosii cu Busuioc

Ingrediente:

4-5 rosii mari , o ceapa rosie

2 felii de telina,1 ardei verde/rosu , 2 catei de usturoi

Sare, piper, ulei de masline, otet de vin rosu sau balsamic

2 maini de busuioc proaspat, frunze de telina, cimbru proaspat tocat marunt

1 l supa de legume

Mod de preparare:

Rosiile se oparesc 20 secunde in apa clocotita, se curata de piele si se taie bucati mai mici.

Restul legumelor taiate marunt (in afara de usturoi) se calesc la foc mic in ulei de masline cu putina sare, pana se caramelizeaza ceapa, se adauga dupa 5-10 min. Usturoiul, se mai lasa 5 minute, apoi se adauga rosiile si otetul si se mai lasa 10 min.

Se adauga supa de legume, cam 1-1, 2 l (eu am facut din cubulete), in functie de cat de groasa vreti sa iasa supa, e de preferat mai putin lichid si mai multe legume:); se pun si frunza de telina intreaga (se scoate la sfarsit, e doar pentru gust) , cimbrul maruntit, piper.

Se fierbe la foc mic 15 min. Se serveste calda sau rece cu un toping din: frunze de busuioc, putina sare grunjoasa si ulei de masline, frecate bine in mojar pana se marunteste busuiocul, se adauga deasupra supei direct in farfurie.

Mentiuni:

Se poate servi atat calda cat si rece, cu un sandwich din paine cu mozarella sau alta branza care se topeste, ori cu paine prajita frecata cu usturoi.


Taitei cu Varza si Piper

Ingrediente:

1 varza

1 pachet taitei de casa

piper proaspat macinat

sare, 2-3 linguri ulei

Mod de preparare:

Varza se toaca marunt cu mixerul si se sareaza.Taiteii se pun in apa clocotita care fierbe si in care s-a pus sare. Se fierb 8 minutesi se lasa sa se odihneasca in apa fierbinte 5-10 minute.

Varza taiata se pune la calit in ulei, invartindu-se sa nu se prinda de fundul vasului. Cand este gata calita se presara cu piper macinat, putin mai mult.Taiteii scursi de apa se rastoarna peste varza calita si se amesteca bine. Daca mai este nevoie se adauga sare si piper.


Gogosele cu Aroma de Scortisoara, Susan si Sirop de Miere

Ingrediente:

1/2 kg faina

un cub drojdie (25gr)

o lingurita rasa sare

apa calduta cat e necesar ca sa iasa un aluat moale

mai moale ca la cozonac

1 lingura zahar

ulei pentru a le praji

sirop facut din parti egale de apa

zahar si miere (fiert)

Mod de preparare:

Se face un aluat si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul, se fac apoi bilute cu mainile unse cu ulei si se prajesc in ulei, se scot pe un servetel si se pune peste ele acel sirop cu miere, caldut, deasupra se pune scortisoara si susan sau nuca macinata

sursa:http://www.reteteculinare.ro


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu