Unul dintre cele mai lungi postul din religia ortoxa este Postul Craciunului care are 40 de zile si dureaza de la 15 noiembrie pana la 24 decembrie. Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin.
Astfel, se mananca peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
In general, in post, n-ai voie sa consumi produse de origine animala (carne, lapte, oua, unt), precum si otet, urzici si alcool.
Daca va propuneti sa tineti postul Craciunului,va propun cateva retete delicioase de post care le puteti prepara rapid si ieftin:
Musaca de cartofi cu soia
- 500 g ciuperci proaspete
- 1 ceapa
- sare, piper
- o lingura margarina vegetala
- marar tocat
- 1 ardei gras
- soia (semipreparata din comert)
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, se curata, se taie felii. Separat, se pune la inmuiat soia in apa fiarta cu condimente.
Dupa ce se umfla, soia se scurge de apa si se caleste cu ceapa. Se condimenteaza si se adauga verdeata.Se unge o cratita cu ulei si se asaza un rand de cartofi, apoi un rand de soia. Se pune la cuptor.
Ingrediente:
- 8 buc. ardei grasi,
- 2 buc. morcovi,
- 1 buc. radacina patrunjel,
- 1 buc. ceapa,
- 3-4 buc. rosii,
- 1 lingura zahar,
- 3 linguri ulei
-
Preparare:
Ardeii, carora li s-a scos in prealabil cotorul, se pun 1-2 minute in apa clocotita, putin sarata; se scot apoi pe o sita ca sa se scurga. Dupa aceea, se pune umplutura, se asaza pe un rind in cratita se toarna deasupra apa sau supa de carne, se adauga unt sau ulei si bulion de rosii si se lasa sa fiarba inabusit cu capac, in cuptor sau pe plita, timp de 30-40 minute. Pentru prepararea umpluturii de legume se taie pai morcovul, patrunjelul si ceapa si se prajesc in ulei, se adauga apoi rosii proaspete curatate de seminte si pielita, taiate marunt, se presara putin zahar, sare, piper si se prajesc.
Chiftele de post
Ingrediente:
- 1 cutie ciuperci
- 2 cartofi potriviti
- 2 linguri orez
- 2 cepe mici
- boia
- patrunjel
- sare, piper
- ulei
- 3 linguri faina
Mod de preparare:
Cartofii se curata si se fierb. Separat, se fierbe orezul. Ceapa tocata se caleste.
Cartofii fierti se scurg, se paseaza si se amesteca cu orezul fiert, ceapa calita, patrunjelul tocat si ciupercile date prin masina de tocat. Se adauga boia, sare si piper.
Din compozitia rezultata se fac chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in ulei.
Mancare de fasole boabe(fasole batuta):
Ingrediente:
- 1/2 kg fasole boabe
- 4 cepe
- 3 morcovi
- 4 catei mari de usturoi
- ulei de floarea soarelui
- sare si piper
- patrunjel (optional).
Mod de Preparare:
Fasolea se lasa intr-o oala cu apa timp de 4 ore.
Dupa ce a fiert in prima apa, se pune la fiert din nou intr-o alta oala cu apa curata.
Apoi, se pune la fiert in a treia apa, alaturi de ceapa taiata in marunt, morcov si ulei.
Cand apa a scazut si legumele au fiert in intregime se adauga sare si piper dupa gust si se paseaza ca un piure.
Se curata usturoiul, se paseaza bine ca pentru mujdei, se amesteca cu putin ulei, se toarna peste legume si se amesteca pana la omogenizare.
La final se poate orna cu patrunjel proaspat, tocat marunt.
Cum se serveste:
Fasolea batuta se serveste cu paine si poate fi mancata atat calda cat si rece,ca garniture impreuna cu delicioasele chiftelute de post.
Ciorba de Morcovi cu Crutoane:
Ingrediente:
- 500 gr morcovi
- 2-3 cartofi medii
- 3 catei usturoi
- 1/2 lamaie mare (1 lamaie mica)
- 1 varf de cutit de chimen macinat
- 2 linguri ulei
- sare,
- piper alb macinat
- ardei iute la servit (facultativ)
- patrunjel verde
Mod de Preparare:
Curatam morcovii si cartofii. Ii spalam si ii taiem rondele. Punem morcovii si cartofii taiati la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert ii pasam sau ii punem in blender pana obtinem un pireu. Punem pireul astfel obtinut in oala si adaugam la el atata apa cat pireu avem si punem la foc la fiert. Usturoiul il pisam si impreuna cu 2 linguri ulei il punem in oala sa dea cat eva clocote. Presaram deasupra varful de cutit de chimen macinat, piper alb, saram dupa gust si adaugam zeama de la o 1/2 lamaie (cui ii place mai acra poate sa mai adauge un surplus de lamaie) si lasam sa dea 1-2 clocote. Servim fierbinte presarata cu patrunjel verde tocat si felii de ardei iute (acesta e facultativ) imbogatita cu crutoane de paine.
Placinta de post cu masline
Pentru aluat:
- 3 cani de faina (cani mari de 250 ml)
- 1 cana apa calduta (sau cat cuprinde aluatul)
- 1/2 canita de ulei
- sare (dupa gust)
- 1 plic drojdie uscata (sau 1 pachet mic, drojdie proaspata)
Pentru umplutura:
- 1 ceapa medie
- 300 g masline fara samburi
- piper
- apa
Mod de Preparare:
Aluatul - Din toate ingredientele se framanta aluatul. Drojdia uscata (ca cea din imagine) nu se lasa la crescut inainte, se amesteca direct cu faina si apoi se pun treptata restul ingredientelor. (Mai multe explicatii aveti pe plic). Eu prefer drojdia asta pt ca rezista mult timp in dulap, si nu trebuie sa ma duc sa cumpar de fiecare data proaspata cand am nevoie sa framant ceva.
Intai amestecati drojdia cu faina, adaugati sarea, apa putin cate putin si abia la sfarsit uleiul.
Umplutura - Se toaca ceapa si maslinele marunt. Se pun la calit fara ulei intr-o tigaie de teflon. Dupa cateva secunde se adauga cam o cana de apa si se lasa sa fiarba pana cand scade toata apa. (operatiunea nu dureaza mai mult de 10 minute)
Atentie! Nu adaugati sare in umplutura. In general maslinele sunt deja destul de sarate.
Dupa preferinta puteti adauga in umplutura marar sau patrunjel. Eu nu o fac pt ca prefer sa simt gustul maslinelor fara alte arome.
Cand a scazut apa, se lasa la racit umplutura (nu e necesar sa se raceasca de tot, intre timp va puteti ocupa de aluat.)
Se imparte aluatul in 3 parti egale. Se intinde o foaie subtire si se pune o treime din umplutura pe margine, se ruleaza, se unge cu apa sau ulei, si se pune in tava mare a aragazului. Se procedeaza la fel cu restul de aluat.
Se da tava la aragazul incins la 200 grade timp de 20 minute.
(Acum depinde de ce aragaz aveti, al meu e pe gaz. Dupa 20 minute placinta e ca in poza, si e moale si coapta. Eu o pun la mijlocul aragazului.)
http://www.e-sana.ro/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu